Geheime plannen College van B&W, luchtfietserij?

Tovenaarshoed

Detective met donkere bril: stop!Via De Gelderlander werd op 20 maart 2018 bekend dat het College van B&W in het geheim aan plannen voor de ontwikkeling van het gebied Stationslaan 1 heeft gewerkt. De oppositie is woest, zo schrijft de krant. Hebben we hier te maken met een goocheltruc of luchtfietserij?

Er zou een nieuw zwembad, sporthal en theater (600 plaatsen) met congresruimte en een jongerencentrum, en winkeltjes bij het station moeten komen. Dat onthulde Jan van Baal tijdens een verkiezingsdebat in de week van 12 maart.

Gemeenteraad buitenspel

Aan de gemeenteraad is in november opnieuw maximale transparantie beloofd. In het verkiezingsprogramma van het CDA, de partij van de verantwoordelijk wethouder Jan van Baal staat zelfs dat het Wijkplatform nauw zal worden betrokken bij de ontwikkeling van het gebied.

CDA program belooft betrokkenheid wijkplatforms.Het begrip ’transparantie’ krijgt dus nu een geheel eigen invulling. Het college lijkt hieronder te verstaan: we vertellen later wel wat we hebben gedaan, alles.

Men denkt aan een gebouw van 50 bij 200 meter en 2 bouwlagen. Dat moet dus tussen de fietstunnel en voor de parkeergarage langs komen. Het perceel waar het gemeentehuis was gepland is namelijk te klein.

Ik doe wat ik beloof

Dat was de slogan op de CDA verkiezingsborden. Nee dus. In 2016 en 2017 hebben de wethouders bij herhaling aangegeven dat de gemeente geen initiatieven neemt voor de ontwikkeling van de locatie. Ook is expliciet aangegeven dat de gemeente niet risicodragend zal participeren in de plannen. Hoe moet dit nu worden uitgelegd bij de nieuwe plannen?

Megalomaan plan

Een pand van 20.000 m² met de voorgestelde functies gaat tenminste € 60.000.000,- kosten. Dat is exclusief grondkosten. Men verwijst naar Dalfsen. Daar moet de gemeente substantieel geld naar toe schuiven om de exploitatie die vooral ook op de inzet van vrijwilligers draait, dekkend te krijgen.

Hoe denkt het college een theaterzaal met 600 zitplaatsen rendabel te kunnen exploiteren? Alle zalen in de omgeving hebben hier namelijk grote moeite mee. De Stadsschouwburg Nijmegen heeft ca. 900 zitplaatsen. Het Stadstheater Arnhem had een grote zaal met 750 stoelen en een kleine zaal met 200 stoelen. De Grote Zaal van Junushoff in Wageningen heeft 697 zitplaatsen.

Toegevoegde waarde mobiliteitsknooppunt?

En, in hoeverre gaat de beschreven functionaliteit iets betekenen voor het mobiliteitsknooppunt? Het is aan NS Stations om te bepalen of deze functies toegevoegde waarde betekenen voor het station. Dat is namelijk in de erfpachtovereenkomst vastgelegd. Zijn die wel betrokken bij de geheime plannen?

Kortom: luchtfietserij?